Cristina Burca – o valoare printre noi, tinerii


Simpatică, diligentă şi plină de energie, Cristina nu este o simplă studentă a universităţii „Dunarea de Jos” din Galaţi, este o persoană care apreciază la justa valoare moștenirea spiritual-culturală știind cât de importantă este perpetuarea acestor valori, ne bucurăm şi ne mândrim cu astfel de tineri printre noi. Face parte din categoria de oameni care conştientizează cât de necesară e valorificarea patrimoniului cultural-folcloric. Îşi are rădăcinile în comuna Babele, denumirea provine din limba arabă de la cuvântul „Bab” însemnând „ogradă”, iar „Bel”, „poartă”, este cea mai mare localitate cu populaţie compact românească din regiunea Odesa. A recăpătat o denumire nouă, numindu-se Oziornoe, (“Ozero” din rusă “lac”), de la lacul Ialpug. Mai multe despre această localitate găsim în “Studiul de etno-folclor şi simbolistică a spaţiului rural din Bugeac”. O lucrare care confirmă importanţa satului în păstrarea identităţii naţional – culturale, lingvistice şi spirituale, o lucrare care poate trezi amintiri foarte plăcute celor ce şi-au petrecut anii copilăriei pe meleagurile rurale.

“Un aspect interesant care diferenţiază comunităţile din Bugeac de cele aflate pe alte coordonate este faptul că, în arealul Dunării, rareori se găsesc comunităţi reduse din punct de vedere numeric. În cazul nostru, o comunitate numeroasă are capacitatea de a-şi apăra identitatea şi de a-şi promova valorile, având posibilitatea de a transmite pe cale orală, de maniera informală, exactă şi verificată, valorile culturale rafinate de membrii săi de-a lungul secolelor” (capitolul III, pag. 30)

Dorința autoarei de a accentua valoarea excepțională a moștenirii spiritual-culturale a unui spațiu, poate prea puțin mediatizat, se distinge cel mai bine în ultimul capitol.

Cristina Burca ne bucură nespus de mult cu mesajul că deja lucrează la volumul II al studiului ce va apărea în luna iunie-iulie al acestui an.

Îi dorim Cristinei mult succes și realizări mari în tot ceea ce face.

Echipa LSBG

Reclame

3 Responses to Cristina Burca – o valoare printre noi, tinerii

  1. eduard spune:

    Bravo!
    Avem nevoie de astfel de oameni! Cei care inteleg complexitatea sistemului identiar-cultural pe care s-au construit milenii de civilizatie sunt cei care stiu si pot sa priveasca in viitor. E bine! Avem nevoie de oameni care sa ne invete ca viitorul nu inseamna pur si simplu „maine” iar trecutul nu insemna doar „ieri”.

  2. […] la volumul II al studiului ce va apărea în luna iunie-iulie al acestui an. » – sunt cuvintele colegii sale, Svetlana Popescu, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi. Noi am […]

  3. MILOS GEORGEL FLORIN spune:

    Tot respectul! Ii doresc succes si cat mai multe realizari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: